Hoe richt je een kantoor in van de toekomst?

Hoe richt je een kantoor in van de toekomst?

Stel dat je als bedrijf overweegt om te gaan verhuizen naar een andere locatie of je laat een nieuw kantoor bouwen. Wellicht is er niet genoeg ruimte meer voor alle nieuwe medewerkers of spullen. Misschien is de locatie niet praktisch meer of zijn de financiële mogelijkheden veranderd. Na zo’n intensieve en kostbare verhuizing en/of verbouwing wil je graag jaren vooruit. Je wil een kantoor gericht op de toekomst. Aangezien niemand een glazen bol heeft baseer je de informatie waar aan jouw kantoor moet voldoen op onderstaande trends en ontwikkelingen.

Economische ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van economische ontwikkelingen. De Rabobank verwacht in 2024 en in 2025 een lichte groei van de Nederlandse economie, onder meer door koopkrachtherstel. Daar staat tegenover dat bedrijfsinvesteringen door de hogere rentes zullen afnemen. Ook de buitenlandse handel draagt negatief bij aan de economische groei, vanwege economische zwakte bij belangrijke handelspartners. Wellicht weet je al vrij goed wat er speelt, maar verdiep je in alle trends en ontwikkelingen van jouw branche specifiek.

Arbeidsmarkttrends

De arbeidskrapte blijft in 2024 en komende jaren een voortdurende trend. Het is noodzakelijk om op een aantrekkelijke manier werknemers te werven en te behouden. Ook moeten organisaties investeren in het welzijn van hun werknemers op lange termijn. Het draait om het creëren van een werkomgeving waar werkgeluk en gezondheid centraal staat.

Duurzaamheid 

Duurzaamheid op macro niveau is dat de lidstaten van de EU hebben afgesproken dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. En om in 2030 55% minder broeikasgassen uit te stoten. Architecten en projectontwikkelaars zullen in hun ontwerpen duurzame en milieuvriendelijke keuzes moeten maken. Er zal rekening moeten worden gehouden met energie efficiëntie en het gebruik van milieu vriendelijke materialen.

Nadat je in kaart hebt gebracht welk effect deze trends en ontwikkelingen hebben voor jouw organisatie en branche, ga je kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van medewerkers en hun werkplekken.

Wat vinden (nieuwe) medewerkers belangrijk aan hun werkplek?

Leer de behoefte van je medewerkers kennen. Voor elke generatie kunnen behoeften verschillen en met de jaren veranderen. Met de juiste ondersteuning geef je ze vertrouwen voor de toekomst. Of als je zelf werknemer bent,  draai de vraag om: wat vind je belangrijk bij een werkgever?

De jongere generaties kiezen voor een baan de waarde toevoegt aan de maatschappij, ze willen ook bijdragen aan een betere wereld. Ze streven naar een baan die een positieve bijdrage levert aan de samenleving zodat dit een diepere betekenis geeft in hun dagelijkse werkzaamheden.

Hybride werken, dus deels thuis werken, geeft meer vrijheid, minder file en minder uitlaatgassen: iedereen ziet de voordelen van een flexibele aanwezigheid. Dus met duidelijke afspraken, goede communicatie mogelijkheden en een goede balans tussen thuis en werk bereik je een succes. Hybride werken is volgens de overheid de afgelopen twee jaar afgenomen, het percentage dat deels thuis werkt ligt nu op 45%, wat nog steeds bijna de helft is. Volgens een onderzoek van het TNO in 2023 over hybride werken zijn de sociale aspecten, de samenwerking met collega’s en sociale contacten de belangrijkste redenen om (ook) op locatie te werken.

Voor de oudere generaties is misschien parttime werken en flexibiliteit belangrijk. Ze hebben tijd nodig om naast hun baan ook bijvoorbeeld mantelzorg te kunnen doen. Over parttime werken gesproken, het aantal multi-jobbers stijgt nog steeds. Deze groep mensen kiezen er voor om meer dan een baan te hebben. Geld is niet de belangrijkste factor, maar mensen willen variatie in hun werkleven en willen iets nieuws proberen. 

Hoe vertaal je deze ontwikkelingen naar een kantoor wat gericht is op de toekomst?

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Het streven naar een groenere en milieuvriendelijke werkplek is een must. Bij het ontwerpen van gebouwen of bij het ontwerp van een verbouwing is al mogelijk om met duurzaamheid rekening te houden. Denk aan materiaalgebruik, de omgeving en aan een duurzame energiebron. Ten tweede kan technologie bijdragen aan duurzaamheid. Allerlei sensoren zijn verbonden met systemen in het gebouw. Als ruimten en werkplekken niet worden gebruikt, wordt de klimaatbeheersing hier automatisch op aangepast. Tenslotte is er ook een duurzame inrichting, bijvoorbeeld de Biophilic kantoorinrichting of duurzame kantoorinrichting. Op onze inspiratiepagina gaan we hier uitgebreid op in.

Met minder mensen op kantoor door het hybride werken kun je waarschijnlijk meer vierkante meters per medewerker beschikbaar stellen. Hoe je deze meters gaat gebruiken, hangt af wat medewerkers belangrijk vinden. Eén ding is zeker: elkaar leren kennen, samenwerken en inspireren gebeurd op kantoor. Maak het op kantoor aantrekkelijker dan de vaak nogal krappe thuiswerkplek. Medewerkers moeten zich comfortabel voelen, draag bij aan een gezonde werkomgeving. Dit vertaalt zich terug in jouw bedrijfsresultaten. Dat is een kantoor van de toekomst.

Heb je behoefte om te sparren over deze belangrijke beslissingen? Bij Nestel staan we klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en om je in dit beslissingsproces te begeleiden.