Wanneer kies je voor een biophilic kantoorinrichting?

Biophilic kantoorinrichting gaat verder dan alleen esthetiek. Je creëert er een holistische en stimulerende werkomgeving mee. Deze omgeving ondersteunt de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers, bevordert de concentratie en creativiteit, en verbetert de werkervaringen en geeft een impuls aan de productiviteit.

De term ‘biophilic’ komt van biophilia en dat verwijst naar de aangeboren menselijke neiging om een sterke band te hebben met de natuur en andere levende organismen. Met een biophilic kantoorinrichting creëer je dus een werkomgeving die bijdraagt aan deze band. De biophilic benadering is populair, omdat veel bedrijven erkennen dat een gezonde en aantrekkelijke werkplek bijdraagt aan het aantrekken en behouden van talent en het succes van een organisatie.

Hoe ziet een biophilic kantoorinrichting eruit?

Biophilic design brengt een diepere connectie tussen mensen en de natuur tot stand door echte natuurlijke elementen op te nemen in de kantoorinrichting. Denk hierbij aan planten, stenen en hout, maar ook aan water. Van bescheiden kamerplanten op de bureaus tot compleet groene wanden en verticale tuinen. Van levendige aquaria tot kabbelende waterpartijen. 

Het gaat om een gevoelsmatige en visuele verbinding met de natuur. En deze visuele connectie creëer je ook met grote ramen die zorgen voor uitzicht op groene landschappen, bomen, waterpartijen en andere natuurlijke elementen buiten het kantoorpand. Of zet kunstwerken, foto's en decoratieve elementen in die geïnspireerd zijn door de natuur. Kies bijvoorbeeld voor schilderijen en foto’s van landschappen, natuurlijke texturen en patronen. Verder zet je in een biophilic kantoor rustgevende kleuren in die zijn geïnspireerd op de natuur. Zo dragen groen, blauw en aardetinten bij aan een ontspannen sfeer. 

Benieuwd hoe een biophilic inrichting in jouw kantoor eruit ziet?

Wat voor meubels passen in een biophilic kantoorinrichting?

In een biophilic kantoorinrichting passen meubels die de verbinding met de natuurlijke wereld versterken en de esthetiek en principes van biophilic design ondersteunen. Bureaus, tafels, stoelen en kasten van natuurlijk hout, zoals eiken, esdoorn, berken of bamboe zijn hier een goed voorbeeld van. Of meubels met zachte, organische vormen die aansluiten op natuurlijke elementen, zoals bladeren, stenen en golven. En ook stoelen met bekleding en stoffering van natuurlijke materialen zoals wol, katoen of linnen passen perfect binnen biophilic kantoren. 

Bij het selecteren van meubels voor een biophilic kantoorinrichting is het belangrijk om de nadruk te leggen op de relatie met de natuurlijke wereld, comfort en duurzaamheid. Het doel is om een harmonieuze en gezonde werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich verbonden voelen met de natuurlijke elementen om hen heen.

Waar moet je verder rekening mee houden bij biophilic kantoorinrichting?

Bij een biophilic kantoor gaat om de connectie met de natuurlijke elementen. Je kunt hiervoor ‘buiten’ naar binnen brengen, maar je kunt de werkplek zelf ook naar buiten verplaatsen. Bijvoorbeeld door het creëren van flexibele werkruimten die medewerkers de mogelijkheid bieden om buiten te werken, zoals bijvoorbeeld terrassen, buitenvergaderruimtes en serres.

Verder gaat het bij biophilic design niet alleen om het aansluiten bij de visuele ervaringen. De biophilic kantooromgeving speelt ook in op de andere zintuigen zoals horen, voelen en ruiken. Denk aan het kabbelende, rustgevende geluid van water, het ritselen van bladeren, de geur van verse bloemen, het gekwetter van vogels en de zachte, organische structuren van meubels en oppervlakken.

Waar moet je verder rekening mee houden bij biophilic kantoorinrichting?

Natuurlijk is elke organisatie op zoek naar een goed doordachte kantoorinrichting die aansluit bij je zakelijke ambities én de wensen van je medewerkers. Het is daarom belangrijk om samen te werken met professionals die alle ins & outs op het gebied van kantoorinrichting beheersen. Zo kunnen de experts van Nestel je ondersteunen met ontwerpadvies, projectmanagement, meubelinkoop, budgetadvies en tijdlijnbeheer. 

Neem vrijblijvend contact op voor een persoonlijke kennismaking.