Waarom is een Scandinavische kantoorinrichting zo populair?

Waarom is een Scandinavische kantoorinrichting zo populair?

Scandinavisch design is een blijvende trend in de wereld van interieurstijlen, en vooral op kantoren is het ontzettend populair. In onze inspiratie pagina over Scandinavische kantoorinrichting vind je meer informatie over de kenmerken van deze stijl en wanneer je hiervoor kiest. Maar wat maakt deze stijl zo aantrekkelijk voor werkplekken? In deze blog ontdek je waarom steeds meer bedrijven kiezen voor een Scandinavische kantoorinrichting.

Terug naar de roots

Scandinavisch design ontstond halverwege de jaren 1950 door een designshow die reisde door Noord-Amerikaanse landen, zoals de Verenigde Staten en Canada. De oorsprong ligt in Noordse landen zoals Denemarken, IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden. Hier introduceerden ontwerpers niet alleen prachtige, minimalistische ontwerpen, maar ook producten van hoge kwaliteit die zowel duurzaam als betaalbaar waren.

Een van de grote krachten van Scandinavisch design is dat het toegankelijk is voor mensen uit alle lagen van de bevolking. De eenvoud in constructie en het zuivere, smaakvolle ontwerp maken het makkelijk om van te houden en toe te passen, zelfs in een kantooromgeving.

Wat maakt Scandinavisch design zo aantrekkelijk voor kantoren?

De aantrekkingskracht van Scandinavisch design komt voort uit de sterke band met de natuur. Materialen zoals hout, steen en leer worden vaak gebruikt, en het ontwerp is geïnspireerd door natuurlijke vormen en patronen. Deze connectie met de natuur creëert rust en een gevoel van balans – iets wat in een kantooromgeving erg prettig is.

Daarnaast heeft het koude klimaat van de Noordse landen er historisch gezien voor gezorgd dat energie-efficiëntie altijd een belangrijke rol speelt in het ontwerp. Deze focus op efficiëntie zie je terug in de manier waarop kantoren zijn ingericht: met oog voor ruimte, licht, en een slimme, duurzame indeling.

De toekomst van Scandinavische kantoorinrichting

De toekomst van Scandinavisch design in kantoren ziet er veelbelovend uit. Duurzame materialen en processen zullen steeds meer geïntegreerd worden in zowel het ontwerp als de productie. Dit betekent dat er meer gebruik wordt gemaakt van recyclebare materialen en dat ontwerpen steeds vaker gericht zijn op de circulaire economie. Zo worden producten gemaakt om lang mee te gaan, gemakkelijk te repareren zijn en met zo min mogelijk impact op het milieu.

Voor kantoren betekent dit dat de inrichting niet alleen mooi en functioneel is, maar ook bijdraagt aan een duurzamer wereldbeeld. Het is een toekomst waarin kwaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan.

Met een Scandinavische kantoorinrichting creëer je niet alleen een prettige werkomgeving, maar draag je ook je steentje bij aan een duurzamere toekomst. Neem contact met ons op om jouw kantoor om te toveren tot deze stijl.

5 Iconische Scandinavische meubelen in een nieuw jasje

Hieronder staan 5 iconische Scandinavische meubelen uit de jaren ‘50 van bekende Scandinavische designers. Er zijn natuurlijk veel replica’s op internet te vinden. Maar er zijn ook designers van nu die geïnspireerd zijn op deze ontwerpen en zelf een nieuw uniek ontwerp hebben gemaakt. Bekijk deze meubels die in een modern jasje zijn gestoken op onze website. Doe inspiratie op voor jouw Scandinavische inrichting.

1.      Wishbone Chair 

De Wishbone Chair is ontworpen in 1949 door de Deense Hans J. Wegner. In 1950 begon Wegner zijn samenwerking met fabrikant Hansen & Søn om deze stoel te produceren, die nu nog steeds volgens dezelfde ontwerpnormen worden geproduceerd. De stoel is een icoon van hoogwaardig vakmanschap, aandacht voor detail en materialen die bijdragen aan Scandinavisch design. 

Wishbone Chair - Bron foto: thejameshaarlem.com

Kicca stoel van Kastel

2.     Colonial Chair 

De Colonial Chair is ontworpen in 1949 door de Deense ontwerper Ole Wanscher. Hij vond in de fauteuil de ideale balans tussen minimalisme en tradionalisme door het eenvoudige sihouet, een slank houten frame en zachte kussens. Dit meubelstuk speelde een prominente rol in het Scandinavische design uit het midden van de eeuw. 

Colonial Chair - Bron foto: denmark50.com

Stefan Lounge Chair van 366 Concept

3.      Chaise Longue Chair

De Chaise Longue Chair werd in 1951 ontworpen door Greta Grossman. Met een speelse elegantie is de stoel perfect om in te loungen in een perfect hoekige compositie. Het ontwerp is gevormd voor comfort en bootst de natuurlijke rondingen van het lichaam na. 

Chaise Lounge Chair - Bron foto: 1stdibs.com

Loungebank LinkUp van Nowy Styl

4.      Egg chair 

Als liefhebber van Scandinavisch design heb je deze stoel vast al een keer gezien. De Egg Chair is in 1958 ontworpen door Arne Jacobsen. Het doel van het ontwerp was om de moderne architectuur van strakke lijnen van deglazen gevel van de eerste wolkenkrabber van Kopenhagen een tegenwicht te bieden met warme en comfortabele designmeubels. 

Egg Chair - Bron foto: arnejacobsen.com

Loungestoel Cleopas van Quadrifoglio

5.      Teak Sideboard 

Dit Teak Sideboard is in 1960 ontworpen door Hans P. Hansen. Als meubelmaker richtte hij in 1944 samen met zijn vrouw Grethe zijn eigen meubelbedrijf Hansen Furniture op. Hij werd al snel bekend om zijn innovatieve en functionele ontwerpen. De ronde randen en kegelvormige poten van het dressoir zijn kenmerkend van de ontwerper. 

Teak Sideboard - Bron foto: vntg.com