Welke soorten werkplekken passen bij jou op kantoor?

Welke soorten werkplekken passen bij jou op kantoor?

Door ontwikkelingen zoals technologie, verandering van inhoud van het werk, hybride werken en welzijn hebben we de behoefte aan flexibele kantoren. Maar hoe weet je welke werkplek het beste bij jouw team past? Er zijn verschillende soorten werkplekken die inspelen op de behoeften van nu. In deze blog duiken we in de verschillende werkplekken en hoe je de ideale werkomgeving kiest voor jouw kantoor.

8 verschillende soorten werkplekken op kantoor

1. Vaste werkplekken

Een vaste werkplek is een persoonlijke, toegewezen plek. Dit zijn de oude bekende werkplekken die in een kantoorruimte staan met bureaus dicht op elkaar. Dit kan in rijen of in groepen van 4 tafels. Vaste werkplekken zijn geschikt voor algemene kantoortaken die een gemiddelde concentratie vereisen. 

2. Flexibele werkplekken

Een flexibele werkplek biedt medewerkers de vrijheid om te kiezen aan welk bureau ze willen werken. Ideaal als er veel mensen gedurende week thuiswerken en je niet voor iedereen een vaste werkplek nodig hebt. Belangrijk is dat de verstelbaarheid van een zit-sta bureau en bureaustoel een groot bereik heeft.

3. Concentratieruimte

Een concentratieruimte is een stille, afgesloten ruimte of cabine binnen het kantoor die speciaal is ontworpen voor gefocust en individueel werk. Hier kunnen medewerkers zonder afleidingen in een rustige omgeving werken aan taken die volledige concentratie vereisen. Deze ruimtes bieden ook de mogelijkheid om te videobellen of voor (online) meetings. Bekijk alle ruimtes in onze categorie akoestiek.

4. Projectruimte

Een projectruimte is een flexibele, open ruimte in het kantoor die is ontworpen voor teams om samen te werken aan specifieke projecten. Deze ruimte bevordert creatieve samenwerking en biedt vaak voorzieningen zoals whiteboards, presentatieschermen en modulaire meubels.

5. Belcel

Een belcel op kantoor is een compacte, afgesloten ruimte waar werknemers ongestoord telefoongesprekken kunnen voeren of videovergaderingen kunnen houden. Het biedt privacy en voorkomt geluidsoverlast voor anderen.

6. Vergaderruimtes

Een vergaderruimte op kantoor is een speciaal ingerichte ruimte waar teams kunnen samenkomen om te overleggen, brainstormen of presentaties te geven. Het bevordert effectieve communicatie en samenwerking, wat bijdraagt aan betere besluitvorming en teamprestaties. Er zijn vele soorten en maten vergadertafels en vergaderstoelen om deze ruimte optimaal in te kunnen richten.

7. Relaxruimte

Een plek waar werknemers kunnen ontspannen en even afstand kunnen nemen van hun werk om stress te verminderen. Dit bevordert hun welzijn en kan de creativiteit en productiviteit verhogen.

8. Ontmoetingsruimte

Een ontmoetingsruimte op kantoor is een informele plek waar werknemers spontaan kunnen samenkomen voor gesprekken, ideeënuitwisseling of samenwerking. Dit stimuleert sociale interactie en kennisdeling, wat de teamdynamiek en innovatie binnen de organisatie bevordert. 

Een ontmoetingsplek kan ook onderdeel zijn van de kantine. Door hoge en lage tafels te combineren met stoelen en krukken en de ruimte gezellig aan te kleden kan dit prima samen gaan.

Welke werkomgeving past bij jouw medewerkers?

De werkplek van vandaag draait om flexibiliteit, samenwerking en technologie. Of je nu kiest voor vaste plekken of een extra vergaderruimte, het belangrijkste is dat je een werkomgeving creëert waarin je team optimaal kan presteren.

De kantoorbehoefte van nu is om werken op afstand optimaal te faciliteren. Denk hierbij aan IT oplossingen, online security en het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek. Om er voor te zorgen dat er van een ruimte niet gebruik wordt gemaakt of juist overbezet is, is er online werkplekbeheer. Door het reserveren van ruimtes via een app heeft iedereen een overzicht van het gebruik van alle ruimtes. Super handig!

Bedenk daarnaast waar je medewerkers behoefte aan hebben. Werken ze aan verschillende projecten of hebben ze veel focuswerk? Hoe belangrijk is samenwerking? Werken veel mensen thuis? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om voor een soort werkplek te kiezen.

Door te investeren in de juiste werkplekken en tools, zorg je ervoor dat je kantoor klaar is voor de toekomst. Wil je meer weten over hoe je een flexibele werkomgeving kunt creëren die aansluit bij de behoeften van nu? Neem met ons contact op en ontdek de beste oplossingen voor jouw kantoor.