Zo richt je eenvoudig een ergonomische werkplek in
Wanneer je de kantoorinrichting gaat vernieuwen, komt er meer bij kijken dan alleen het neerzetten van een bureau en een stoel. Het is vervelend als het achteraf blijkt dat je collega’s niet tevreden zijn over hun werkplek. Bijvoorbeeld dat ze niet lekker zitten of dat het te rumoerig is. En je had nou net zo’n mooie en duurzame spullen ingekocht. Zonde van jouw tijd en geld.
De voordelen van een ergonomische werkplek
Een ergonomische werkplek is afgestemd op het lichaam van de gebruiker en helpt om ongemakken, blessures en zelfs langdurige gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar wat levert een ergonomische kantoorinrichting nu precies op? Hier zijn enkele belangrijke voordelen:
- Minder lichamelijke klachten: een goede werkplek vermindert de kans op rug-, nek- en schouderklachten aanzienlijk.
- Hogere productiviteit: als je comfortabel zit, werk je efficiënter en kun je je beter concentreren.
- Meer werkplezier: een gezonde werkhouding draagt bij aan een prettigere werkervaring en minder ziekteverzuim.
Waar moet een ergonomische werkplek aan voldoen?
Nu je weet waarom een ergonomische werkplek zo belangrijk is, vraag je je misschien af wat je precies moet doen om zo’n werkplek in te richten. Hier zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten:
- Juiste bureaustoel: kies een bureaustoel die volledig verstelbaar is: van de zithoogte tot de armleuningen en de rugleuning. Zorg ervoor dat je medewerkers hun voeten plat op de grond kunnen zetten en dat hun knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. De rugleuning moet de natuurlijke kromming van de rug ondersteunen, met extra steun in de onderrug. Let op normeringen zoals EN1335 en NPR1813 die iets zeggen over de verstelbaarheid van een bureaustoel.
- Goed afgesteld bureau: het bureau moet op een hoogte staan waar de onderarmen horizontaal kunnen rusten terwijl de handen comfortabel op het toetsenbord liggen. Een zit-sta bureau kan altijd aan de juiste hoogte voldoen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is onder het bureau voor de benen.
- Monitor op ooghoogte: plaats de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte, zodat de nek in een neutrale positie blijft. Een verstelbare monitorstandaard kan hierbij helpen. De afstand tot het scherm moet ongeveer een armlengte zijn, zodat je zonder inspanning alles kunt zien.
- Toetsenbord en muis: het toetsenbord moet vlak op het bureau liggen, zodat je polsen niet te veel hoeven te buigen. Een ergonomisch toetsenbord en een muis die goed in de hand ligt, kunnen ongemakken voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een verticale muis om polsklachten te verminderen.
- Goede verlichting: zorg voor voldoende natuurlijk licht en vul dit aan met verstelbare lampen. Voorkom verblinding door lampen en schermen zodanig te plaatsen dat er geen directe lichtbronnen in de ogen schijnen. Dit voorkomt vermoeide ogen en hoofdpijn.
- Optimale akoestiek: een prettige geluidsomgeving is essentieel voor de concentratie en het welzijn van je medewerkers. Zorg voor geluidsabsorberende materialen zoals vloerbedekking, akoestische panelen aan de muren en scheidingswanden tussen werkplekken. Het verminderen van galm en achtergrondgeluiden helpt om een rustige werkomgeving te creëren waarin iedereen zich beter kan concentreren.
Tips voor een ergonomische werkplek
Nu je weet wat de basisprincipes zijn, kun je beginnen met het inrichten van de werkplek. Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen:
- Investeer in kwaliteit: ergonomische meubels zijn vaak een investering, maar ze betalen zich terug in de vorm van een gezonder en productiever team.
- Stimuleer beweging: zorg ervoor dat medewerkers regelmatig opstaan en bewegen. Dit kan door te investeren in zit-sta-bureaus of door het introduceren van ‘walking meetings’ of lunch wandelingen.
- Maak het persoonlijk: niet iedereen heeft dezelfde behoeften. Zorg dat er opties zijn voor verschillende lichaamstypes en voorkeuren.
- Organiseer een workshop: laat een expert uitleggen hoe je een werkplek goed instelt. Dit helpt om bewustwording te creëren en zorgt ervoor dat iedereen weet hoe ze hun werkplek optimaal kunnen inrichten.
Creëer een eenheid: maak duidelijke kaders
Te veel persoonlijke meningen zorgt voor onrust, is tijdrovend en uiteindelijk heb je een mengelmoes aan kantoormeubilair. Het is een uitdaging om een goede balans te vinden tussen rekening houden met persoonlijke ergonomische wensen en een eenheid creëren. Het is van belang om duidelijke kaders af te bakenen. Bijvoorbeeld kun je medewerkers laten proefzitten op een ergonomische bureaustoel. Maar jij hebt van te voren een voorselectie gedaan en voor 3 bureaustoelen gekozen die aan jouw eisen voldoen.
Een goede werkplek is als een goede kop koffie. Zonder wordt het een lange werkdag! Wil je meer weten over een ergonomische kantoorinrichting? Neem contact op met een van onze ergonomie-experts voor advies.