Hoe verminder je lawaai op kantoor?

Hoe verminder je lawaai op kantoor?

Waar mensen werken, wordt geluid gemaakt. Natuurlijk kan omgevingsgeluid op kantoor heel gezellig zijn, maar het kan medewerkers ook serieus afleiden. Zeker in drukke kantoortuinen vinden mensen geluid al snel hinderlijk. Gelukkig kun je te veel geluid en lawaai op kantoor tegengaan. In deze blogpost lees je meer over de manieren waarop je dit eenvoudig voor elkaar krijgt. Maar eerst kijken we nog even naar de nadelen van te veel lawaai op kantoor…

Hoeveel decibel is toegestaan op kantoor?

Volgens de Arbo wet is een dagelijkse blootstelling harder dan 80 decibel niet toegestaan zonder gehoorbescherming beschikbaar te stellen. Als iemand met normale stem praat, gaat het al om 55 decibel. En iemand met een luide stem, zoals Patty Brard, produceert zelfs 65 decibel. Natuurlijk kun je je collega’s niet verbieden om geluid te maken. Op kantoor kunnen mensen nu eenmaal niet de hele dag stil zijn. Je moet je collega’s toch iets kunnen vragen, je moet een telefoontje kunnen plegen, maar dat heeft dus wel gevolgen als je dat in het bijzijn van anderen doet. Voor mensen op kantoor is een omgevingsgeluid van maximaal 35 decibel ideaal, maar daar zit je heel snel aan. 

 

Welke effecten heeft de geluidsomgeving in een kantoor op de prestaties van medewerkers?

De geluidsomgeving in een kantoor heeft groot effect op de prestaties van medewerkers. Voor de hand ligt concentratieverlies en verminderde productiviteit. Daarnaast kan overmatig geluid leiden tot meer fouten en een lagere kwaliteit in het werk. Op langere termijn gaat stress en vermoeidheid een rol spelen. Een langdurige blootstelling aan een lawaaierige kantooromgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder stress gerelateerde aandoeningen, gehoorproblemen en slaapstoornissen. Dit is een opsomming van veel negatieve effecten, het is dus belangrijk aandacht te geven aan het verbeteren van de akoestiek in jouw kantoor.  

4 tips om geluid te verminderen op kantoor

Kantoorindeling: ontmoetingsplekken en concentratieplekken

Begin bij de basis: hoe is het kantoor nu ingedeeld? Houden jullie rekening met de verschillende functies van een werkplek? Voeg een ontmoetingsplek en een concentratieplek toe, zodat medewerkers naar behoefte een ruimte op kunnen zoeken. En natuurlijk plaatst je lawaaierige printers en servers in een aparte ruimte.

Scheidingswanden tussen werkplekken

Een scheidingswand biedt niet alleen privacy, de akoestische vulling in de wand neemt zelfs geluidsgolven op. Dit zorgt direct voor demping van omgevingsgeluid. Je kunt de scheidingswanden tussen bureaus, óp bureaus en los in de kantoorruimte plaatsen.

Akoestische panelen aan muur of plafond

Akoestische panelen aan de muur of het plafond nemen geluidsgolven op in de akoestische vulling. Deze geluidsisolatie zorgt voor een verbetering van de akoestiek in een kantoor. Akoestische panelen zijn er in allerlei vormen en kleuren, met of zonder verlichting. Je kunt akoestische panelen dus onopvallend integreren in het kantoorinterieur.

Akoestische belcellen, werkplekken of vergaderruimtes

Een praktische manier om concentratieplekken toe te voegen aan de kantoorruimte is door voor een pasklare oplossing te kiezen, zoals een complete belcel. Deze plekken zijn kant-en-klaar te koop waardoor je je kantoor niet hoeft te verbouwen. Je kiest de kleuren en materialen uit en in korte tijd is de gewenste  belcel, akoestische werkplek of akoestische vergaderunit gemonteerd.

 

Weet jij al welke oplossing om geluidsoverlast op kantoor te verminderen bij jullie kantoor past? Kom dan in onze showroom kijken naar de verschillende uitvoeringen en modellen. Weet je nog niet zeker wat de beste oplossing voor jullie kantoorruimte is? Neem dan contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden om geluidsdemping op jouw kantoor te realiseren.